تقویت مهارت خودآگاهی چیست؟

تقویت مهارت خودآگاهی چیست؟

تیتر های این مقاله

تقویت مهارت خودآگاهی چیست؟ افکار و احساسات ما از چه جنسی هستند؟ بیایید به افکاری که در طول روز به آنها میپردازیم توجه کنیم . گاهی افکار از جنس آینده هستند که به ما حسی از ترس و نگرانی و ناامیدی می دهند و یا گاهی احساس شور و شوق برای انجام کاری که باعث میشوند در انجام آن کار ها بیش از حد عجله کنیم . این شتاب زدگی ها ما را از لذت بردن در طول مسیر رسیدن به اهداف دور می کنند و باعث میشوند که ما صرفا به نتیجه وابسته شویم. حال فرض کنید که نتایج آن طور که ما پیش بینی کرده بودیم  رخ ندهند، حتما تصور میکنید که چه احساس ناخوشایندی را تجربه خواهیم کرد، احساس ناتوانی، عدم لیاقت و عدم اعتماد به نفس. حس شکست سراسر وجودمان را در برمیگیرد و ما را وارد یک چرخه معیوبی از فکرو احساس ناخوشایند و مخرب میکند.

افکار و احساسات از جنس گذشته:

گاهی افکار از جنس گذشته هستند که به ما حسی از غم ، افسردگی ،پشیمانی و حسرت می دهند. اگر دقت کرده باشید زمان هایی که در گذشته و خاطرات خود سیر میکنیم در اغلب مواقع از عملکردمان ناراضی هستیم و مدام خودمان را سرزنش میکنیم. گاهی نیز احساس گناه به ما دست می دهد. این احساسات و افکار دوباره ما را وارد یک چرخه ایی معیوب و مخرب میکنند، چرخه ایی که در اغلب مواقع بیرون آمدن از آن بسیار دشوار میشود زیرا هر روز آن را در درونمان تکرار میکنیم و به نوعی به آن معتاد شده ایم.

گفت و گوی های ذهنی چیست؟

همچنین گاهی اوقات با خود در ذهنمان  در مورد موضوعات مختلف گفت و گو میکنیم، که به اصطلاح به آن Mental Chattering می گویند. به این معنا که با یک حجم زیادی از افکار مواجه میشویم که ممکن است تجربه های احساسی متفاوتی را برای ما به همراه داشته باشند. مانند افکار مثبت، منفی و یا خنثی . این self-talk یا گفت و گو هایی که با خودمان در طول روز انجام میدهیم در بسیاری از مواقع ناخودآگاه هستند و اصلا از آنها آگاهی نداریم به همین دلیل به خودمان می آییم و متوجه میشویم که با این افکار و احساسات به ناکجا آباد رفته ایم.

بیشتر بدانید : یوگا و قلب هوشمند

آیا فکر می کنید در بدنمان بخشی وجود داشته باشد که با کمک آن بتوانیم از افکار و احساساتمان آگاه شویم و خودمان را از بیرون مشاهده کنیم؟

لب پیشانی یا بخش فرونتال در نئو کورتکس مغز:

باید به شما بگویم ، بله. در مغز همه موجودات زنده بخشی به نام لب پیشانی وجود دارد، این بخش در مغز انسان تکامل یافته است و ۴۰ درصد از مغز او را شامل میشود. در واقع لب پیشانی وجه تمایز ما از سایر موجودات است. هیچ موجود زنده ایی قادر نخواهد بود که از نحوه فکر کردن و احساساتش آگاه شود جز انسان. این یک موهبت است. بنابراین ما قادر هستیم با تقویت لب پیشانی مغز ،مهارت خودآگاهی را یاد بگیریم و آن را بهبود بخشیم.

چگونه روحیه پرسشگری را در خودمان تقوبت کنیم ؟ 

میتوانیم برای بدست آوردن مهارت مشاهده خود از بیرون ، در طول روز سوالاتی از این قبیل را از خودمان بپرسیم:

در این لحظه کجا هستم و در حال انجام چه کاری هستم؟ چه احساسی دارم ؟ چه چیزی یا چیزهایی توجه من را به خودش جلب کرده است؟ دلیل این رفتارم چیست؟…

این مکث کردن ها و سوال پرسیدن ها در حین انجام یک فعالیتی مثل مطالعه کردن، صحبت کردن با کسی، انجام کارهای خانه و…. کمکمان میکنند تا از خود آگاه شویم ،به نظر میرسد تنها راه ماندن در لحظه حال همین است. تنها چیزی که در دست داریم همین لحظه است، حقیقتا گذشته و آینده تنها در فکر و احساس ما جاری است. هر لحظه که اراده کنیم میتوانیم فکر تازه ایی داشته باشیم و احساسی نو را تجربه کنیم. هر لحظه میتوانیم به این آگاهی برگردیم و حضور در لحظه حال را تجربه کنیم.

بیشتر بدانید : یوگا چیست؟

چگونه میتوان مهارت خودآگاهی را در لب پیشانی مغز تقویت کرد؟

یوگا و مراقبه راهی برای خودآگاهی و تقویت مغز:

یوگا و مراقبه تمرینات معنوی آگاه محورند. بسیاری از حرکات و وضعیت های بدن که در تمرینات یوگا انجام میدهیم با ورزش های دیگر مانند پیلاتس شبیه هستند ،اما چه میشود که یوگا از تمام ورزش ها متمایز میشود و به یک تمرین معنوی بدل میشود؟ تنها آگاهانه حرکت دادن بدن و نفس کشیدن است که آن را متمایز میکند. لب پیشانی به ما این امکان را میدهد که بر روی یک موضوع توجه و تمرکز کنیم. هر بار که در تمرینات یوگا از نفس هایمان آگاه میشویم و به آنها توجه میکنیم، هر بار که از جسممان آگاه میشویم و احساساتی را که در حین انجام حرکات در بدن تجربه میکنیم و به آنها نیز آگاه می شویم ،

در حال تقویت مدار ها و سیگنال های عصبی در لب پیشانی هستیم. به مرور با تمرین مکرر و پیوسته آگاهی از جسم و نفس ها گسترش می یابند و به ذهن نفوذ میکنند. یادمان باشد که بدن و ذهن از هم جدا نیستند ،آنها در هم تنیده شده اند،آگاهی از بدن یعنی آگاهی از ذهن و برعکس. بنابراین زمانی که یوگا و مراقبه را تمرین میکنیم مهارت خودآگاهی و روحیه پرسشگری را تقویت میکنیم. با مشاهده خود از بیرون به معنای واقعی از بند گذشته و آینده رها میشویم و احساس آزادی را تجربه می کنیم، بهتر می اندیشیم، احساساتی متعالی را از فضای درون خود تجربه میکنیم، بهتر رفتار میکنیم و در نهایت بهتر زندگی میکنیم.

سخن پایانی

بیایید این مهارت را با کمک یوگا در خودمان پرورش دهیم. بیایید تمرین کنیم که هر بار که بر روی مت قرار میگیریم با خودمان عهدی ببندیم ،با بدنمان صحبت کنیم و  از لب پیشانی در مغزمان بخواهیم که به ما کمک کند تا بتوانیم با تمام وجود به بدن و نفس هایمان نگاه کنیم. بیایید هر بار که بدن را در وضعیتی قرار میدهیم به احساساتی که در قسمت های مختلف بدن تجربه میکنیم توجه کنیم. فضای مت را مانند کلاس درسی در نظر بگیریم که قرار است در آن فقط و فقط بودن با خود و آگاهی از خود را تمرین کنیم.

تنها وجه تمایز ما از سایر موجودات زنده داشتن این مهارت و توانایی است بنابراین به نظر می آید تنها دلیل اینکه به این دنیا آمده ایم ،یادگرفتن همین مهارت است، مهارت خودآگاهی.

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها