بانداها ( قفل یا گره) در یوگا به چه معناست؟

بانداها در یوگا به چه معناست؟

تیتر های این مقاله

بانداها ( قفل یا گره) در یوگا به چه معناست؟ هاتایوگا پرادیپیکا( به معنی چراغ کوچک) مفاهیم باندا و مودرا را در یک مقوله قرار داده است. در متون قدیمی نیز اختلافی بین این دو مفهوم وجود ندارد ،در صورتی که باندا ها بیرونی تر از مودراها هستند اما هر دو میتوانند بر روی بدن فیزیکی و پرانیک موثر باشند.

باندا یک واژه سانسکریت است و به معنی ” بستن، گره زدن، قفل کردن” است. در تمرینات یوگا ما تنفس، حرکت و آگاهی را به یکدیگر می بندیم و پیوند میدهیم به همین دلیل یوگا با ژیمناستیک محض و یا ورزش های دیگر متفاوت است. در یوگا با کمک بانداها میتوانیم با بدن پرانیک خود ارتباط برقرار کنیم. و جریان انرژی پرانا را در جسممان تجربه و احساس کنیم.

هدف از انجام باندا چیست؟

با انجام تمرین های باندا میتوانیم بدن پرانیک خود را احساس کنیم و بر روی آن تاثیر بگذاریم و به طور مستقیم جریان پراناها در بدن را تحت تاثیر قرار دهیم. هدف از انجام بانداها ،قفل یا حفظ پرانا در بدن است. با این تمرین ها میتوانیم انرژی های بلوکه شده در بدن را آزاد کنیم و از آن انرژی آزاد شده برای بهبود سلامتی جسم و ذهن استفاده کنیم.  این انرژی آزاد شده در راستای ستون فقرات و چاکرا ها به جریان می افتند. و در نهایت باعث بیداری انرژی خفته در کف لگن( انرژی کندالینی) میشود.

انواع باندها( قفل ها، گره ها) در سیستم یوگا

در سیستم علمی و عملی یوگا ۳ گره یا قفل اصلی وجود دارد. قفل چانه( جالانداراباندا)، قفل شکم( اودیاناباندا) و قفل عجان( مولاباندا)

اولین باندا قفل ریشه یا مولاباندا نام دارد. منظور از ریشه در اینجا ریشه ستون فقرات ، عضلات کف لگن یا اگر بخواهیم کمی دقیق تر بگوییم . مرکز عضله کف لگن یا عجان یا میاندوراه می باشد. میاندوراه یا عجان حد فاصل بین مقعد و ناحیه تناسلی می باشد. گفته شده است که مولاباندا انرژی را به کانال مرکزی سوشومنا( کانال انرژی در امتداد ستون فقرات) که متعادل کننده تمام انرژی در بدن پرانیک است انتقال می هد.

هنگام انجام تمرین های باندا ابتدا تمام توجهمان بر جنبه های فیزیکی آن است. به طور مثال هنگام انجام مولاباندا ابتدا برای مدتی طولانی تمام آگاهی و توجهمان بر روی تاثیرات فیزیکی و انقباض عضلات در ناحیه عجان می باشد. اما به مرور با تمرین بیشتر میتوانیم تاثیرات انرژیک آنها را در بدن پرانیک و روان متوجه شد و از فواید آن ها بهره مند شد.

اودیاناباندا چیست؟

دومین باندا ،اودیاناباندا نام دارد. برای انجام اودیاناباندا کافی است. که به صورت ملایم عضلات عرضی شکم که در زیر ناف قرار گرفته اند را منقبض کنیم. باید بتوانیم هنگام انجام تمرین ها عضلات بالای شکم را با عضلات پایین و زیر ناف از یک دیگر جدا کنیم. اینکار باعث میشود که پرده دیافراگم هنگام نفس کشیدن تحت فشار قرار نگیرد و به راحتی بتوانیم نفس بکشیم. اگر تمام عضلات شکم را به یکباره منقبض کنیم به مرور به واسطه تحت فشار قرار دادن قفسه سینه و پرده دیافراگم حس خشم درونمان بیدار میشود همچنین اینکار مانع حرکت آزادانه پرده دیافراگم در قفسه سینه میشود و نفس کشیدن را دچار مشکل میکند.

سومین باندا ،جالانداراباندا نام دارد.  یکی از توصیف های رایج درباره این باندا این است که ” جالا” به معنی گلو، “جالان” به معنی آب و ” دهارا” اشاره به بافت های عروقی بدن دارد. بنابراین به نظر می آید که با قفل کردن چانه ( خم کردن سر به سمت پایین و نزدیک کردن چانه به قفسه سینه) جریان خون در عروق خونی اطراف گردن افزایش می یابد که همین امر منجر به بهبود عملکرد دستگاه تنفس میشود. زمانی که این باندا را اجرا میکنیم در واقع بر روی مرکز انرژی پنجم ( ویشودهی) تمرکز کرده ایم و انرژی را در این مرکز به جریان انداخته ایم.

پادا باندا و هاستا باندا چیست؟

پادا باندا چیست؟

زمانی که در یک وضعیت ،پاهای شما پایه و اساس حرکت هستند. مثلاً در حرکت کوه، اعمال پادا باندا قوس‌های داخلی پاهای شما را که از مچ پا، زانوها و کشاله ران پشتیبانی می‌کنند، فعال و بلند می‌کند.

حال چگونه پاداباندا را اجرا کنیم و آن را انجام دهیم؟

وزن را به طور مساوی بین هر دو پا توزیع کنید.
تمرکز کنید و هر سه گوشه پاها را بر روی زمین نگه دارید: برآمدگی انگشت شست پا، برآمدگی انگشت کوچک پا و پاشنه پا.
عضلات ساق پا را درگیر کنید.

پادا باندا به تثبیت حرکات ایستاده ،حفظ تعادل و افزایش قدرت و استقامت در اندام های تحتانی کمک می‌کند.

بیشتر بدانید : آسانا چیست؟

هاستا باندا چیست؟

هاستاباندا در وضعیت هایی اجرا میشود که دست ها بر روی زمین قرار گرفته اند و زمین را لمس میکنند. این باندا نه تنها در حالت ایستادن روی دست، بلکه در هر حالتی که دست ها بر روی زمیمن هستند. مانند وضعیت سگ سر به پایین نیز یک اصل مهم است.

حال چگونه هاستاباندا را اجرا کنیم و آن را انجام دهیم؟

وزن بدن خود را به طور مساوی بین هر دو دست توزیع کنید.

انگشتان خود را کاملاً باز کنید و از چهار گوشه ،دست‌ها را به سمت پایین و روی زمین فشار دهید.( تأکید ویژه بر روی نرمه‌های شست و اشاره داشته باشید – آنها نقاط فشار اصلی شما هستند)

استفاده از هاستا باندا بدن را در وضعیت های تعادلی بیشتر تثبیت می‌کند.

سخن پایانی

در مقاله بانداها ( قفل یا گره) در یوگا به چه معناست؟ به ، به کارگیری بانداها در تمرین های یوگا در واقع همان فرایند کنترل نیروی حیاتی است پرداخته ایم. درست مانند تمرین های تنفسی( پرانایاما) که در آن با تغییر در ریتم تنفس از طریق انجام روش های مختلف تنفسی میتوانیم پرانا را کنترل و هدایت کنیم ،انجام تمرین های باندا نیز میتوانند پرانا در بدن پرانیک را نیز کنترل کنند.

همین امر منجر میشود که یوگا از سایر ورزش ها و ژیمناستیک محض متمایز شود.  این ورزش ها توانایی آزاد سازی انرژی و ذخیره آن در بدن را ندارند در حالی که تمرین های یوگا قادر به آزاد سازی و ذخیره انرژی در بدن پرانیک هستند. توصیه میکنم که به یوگا به عنوان یک تمرین فیزیکی معمول نگاه نکنیم بلکه آن را فراتر از یک ورزش بدانیم و تصمیم بگیریم که وارد این مسیر معنوی شویم.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها