وبلاگ
تاثیر انجام حرکات کششی بر روی جسم و ذهن
تیتر های این مقاله
تا به حال به خودتان توجه کرده اید؟ که هر روز صبح بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب همچنان که هنوز در رخت خواب خود هستید بدنتان را تحت کشش قرار میدهید، گاهی کل بدن را و گاهی نیز بخشی از بدنتان را . جالب است که بدانید سیستم عصبی مان به طور خودکار برای تعدیل خود چنین کاری را انجام میدهد ،بدون آنکه ما اراده ایی بر روی انجام آن داشته باشیم.
کشش های صبحگاهی غیر ارادی(pandiculation) ما را متوجه این موضوع میکنند که بدنمان هوشمند است و برای تعدیل و تنظیم خود کاملا خودکفا و مستقل از هر عاملی بیرون از خود عمل میکند.
(این فرایند در بین حیوانات نیز دیده میشود.)
این فرایند ناخودآگاه باعث افزایش گردش خون در عضلات شده و ما را برای انجام کارهای روزانه آماده میکند، همچنین ذهنمان را بعد از یک خواب شبانه بیدار کرده و کمکمان میکند که بتوانیم با ذهنی فعال روزمان را آغاز کنیم.
انجام حرکات کششی به طور روزانه و مداوم نقش بسیار مهم و اساسی در سلامتی ما ایفا میکنند. در نگاه اول تصورمان بر این است که انجام حرکات کششی تنها بر روی جسممان اثر خواهند گذاشت در حالی که ایجاد کشش در بدن بر روی سیستم عصبی مان تاثیر میگذارد و به طور ذهنی میتواند شخصیتمان را تحت تاثیر قرار دهد، که در پایان این مقاله مختصری به آن اشاره خواهیم کرد.
بیایید فواید انجام حرکات کششی در جسممان را مورد بررسی قرار دهیم :
انجام حرکات کششی به شکل منظم و روزانه باعث افزایش انعطاف در عضلات( بلند شدن طول تار های عضلانی) می شوند(flexibility)، همچنین به افزایش دامنه حرکتی مفاصل(range of motion) کمک میکنند(mobility) که در نهایت هر دوی آنها کارایی بدنمان را در انجام فعالیت های روزانه بالا میبرند.
ناگفته نماند که با افزایش سن دامنه حرکتی در مفاصل کم میشود ، اگر عادت کنیم که هر روز بدنمان را تحت کشش قرار دهیم و یک تمرین منظم برای انجام حرکات کششی داشته باشیم، میتوانیم تا حد بسیار زیادی وقوع این امر را در سنین بالا به تاخیر بی اندازیم.
با گذر سن جریان حون در بافت ها کند میشود، عضلات از حالت طبیعی خود کوتاه تر میشوند، تمام بافت های بدن خشک و سفت میشوند و پویاییمان را از دست خواهیم داد، بنابراین اگر بتوانیم به شکل منظم و روتین هر روز یکسری حرکات کششی را وارد برنامه روزانه خود کنیم قطعا از تمام این اتفاقات ناخوشایندی که با افزایش سن ممکن است در بدنمان بروز یابند، جلوگیری خواهیم کرد و یا حداقل وقوع آن ها را به تاخیر خواهیم انداخت.
معمولا افراد ورزشکار عضلات خود را تحت فشار تمرینی بالایی قرار میدهند که این امر باعث میشود تارهای عضلانی در اثر فشار تمرین پاره شوند، اینگونه است که هر بار فرد درد های عضلانی شدیدی را تجربه میکند. انجام حرکات کششی با افزایش جریان خون در بافت عضلات میتوانند آسیب دیدگی های ناشی از شدت تمرین را بهبود بخشند و درد های عضلانی را کاهش دهند .
افزایش گردش خون میتواند به رشد عضلات و افزایش حجم آنها کمک بسیاری کند، به نحوی که تمام افراد ورزشکار و حرفه ایی حتما در تمام تمرین های خود قبل و بعد از تمرینات اصلی و گاهی در حین تمرینات اصلی بدنشان را تحت کشش هایی عمیق قرار میدهند. انجام حرکات کششی در بین ورزشکاران کمک میکند که بدنشان در حین انجام تمرینات کمتر در معرض خطرات ناشی از آسیب دیدگی قرار بگیرد.
آیا تا به حال با مفهوم musculoskeletal imbalance برخورد کرده اید؟
عدم تعادل در سیستم عضلانی-اسکلتی تقریبا در تمام افراد دیده میشود. فرقی نمیکند افراد ورزشکار باشند یا نه، سن بالا داشته باشند و یا جوان باشند، با گذر زمان به علت قرار دادن بدنمان در موقیعت هایی نامناسب در مدت زمان طولانی در بخش های مختلف بدنمان دچار عدم تعادل های عضلانی-اسکلتی میشویم که به مرور باعث تغییر در پاستچرمان میشوند و جسممان را مستعد آسیب هایی جدی میکنند.
انجام حرکات کششی به طور مستمر و منظم ایمبالانس های عضلانی-اسکلتی را به حداقل میرسانند که در نتیجه آن احتمال آسیب پذیری در بدنمان کاهش می یابد، همچنین ایجاد تعادل در سیستم عضلانی-اسکلتی باعث میشود که بتوانیم فعالیت های روزانه را با کارایی بالاتری انجام دهیم. کشش در عضلات اصلی به بهبود و اصلاح پاستچرمان نیز کمک بسیاری میکند. داشتن پاستچری مناسب و متعادل احساس خوشایندی را در ما ایجاد میکند،این حس خوشایند حاصل از بدنی زیبا به ما اعتماد به نفس میدهد و بر روی بسیاری از عملکرد های ما تاثیر میگذارد.
با هر بار انجام حرکات کششی احساس میکنیم که فضایی را در بافت های بدنمان باز کرده ایم و حس سبکی را تجربه خواهیم کرد. این فضای ایجاد شده در ابتدا فقط در جسممان احساس میشود اما هر بار که بدنمان را در این موقعیت قرار میدهیم متوجه میشویم که با آرام شدن سیستم عصبی و برداشته شدن تنش ها از روی جسممان ، ذهنمان نیز آرام و فضایی در آن ایجاد میشود. فضایی خالی، اگر بخواهم این موقعیت را توصیف کنم، شاید بهتر باشد اینگونه موضوع را مطرح کنم که انگار در این فضای خالی فرصتی می یابیم که به مسائل زندگی و اطرافمان طور دیگری نگاه کنیم مثل اینکه کم کم این گستردگی در نوع نگاهمان خودش را نشان میدهد، به مرور ظرف وجودیمان بزرگ میشود و میتوانیم نگاهی عمیق تر به جهان پیرامونمان داشته باشیم.
به ظاهر انجام حرکات کششی تنها بر روی جسممان اثر میگذارد در حالی که نباید این را فراموش کرد که همواره بدنمان با ذهنمان در ارتباط است(body and mind connection) هر آنچیزی را که در جسممان تجربه میکنیم حتما در ذهنمان نیز آن را خواهیم یافت و البته برعکس، ما یک کل هستم و هیچ یک از جنبه های وجودیمان از یک دیگر جدا نیستند.
نمسته